Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Μια βασική απορία.

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος «πρώτος» αριθμός.


Οι «πρώτοι» αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια, ένα πεδίο τον μαθηματικών που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των μαθηματικών ανά τον κόσμο. Γνωρίζοντας ότι το πλήθος των πρώτων είναι άπειρο, αλλά και τη δυσκολία για την εύρεσή τους, πολλοί μαθηματικοί έχουν αφιερώσει χρόνια έρευνας για τον προσδιορισμό του επόμενου.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο δρ. Curtis Cooper από το πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μισούρι, και τελικά κατάφερε να ανακαλύψει τον μεγαλύτερο από τους γνωστούς μέχρι σήμερα, που είναι ο 2 εις την 57.885.161 μείον 1, ένας αριθμός με 17 εκατομμύρια ψηφία!

Ο δρ. Cooper είναι μέλος του ερευνητικού προγράμματος GIMPS (Great Internet Prime Search) που έχει σαν στόχο του την εύρεση πρώτων αριθμών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 100.000 εθελοντές ερευνητές που με την βοήθεια της τεχνολογίας, υπολογίζεται πως πραγματοποιούν 129 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ο προηγούμενος μεγαλύτερος πρώτος αριθμός ανακαλύφθηκε το 2009, και ήταν ο 2 εις την 43.112.609 μείον 1, που αποτελούνταν από 13 εκατομμύρια ψηφία!

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο δρ. Cooper έλαβε ως ανταμοιβή για την ανακάλυψη αυτή, το ποσό των 150.000 δολαρίων. Όποιος λοιπόν θέλει μπορεί να ξεκινήσει την αναζήτηση. 



Newsbeast.gr | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ : Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος «πρώτος» αριθμός

Ενδιαφέρον άρθρο, αλλά αλήθεια τι είναι  «πρώτος» αριθμός  ?